Competència 9, educació emocional


"Per què l'escola per ser seriosa ha de ser avorrida? En l'educació allò concret és el xiquet: no el projecte educatiu, ni el programa escolar, ni la tècnica didàctica en ella mateixa. La idea de que l'escola haja de servir per acostumar els xiquets a l'esforç és una coartada perillosa (...) Els xiquets tenen una capacitat de treball i esforç continuats dirigits cap a una meta: n'hi ha prou en veure'ls jugar (...) Si el projecte és d'ells, si ha nascut d'ells i en ells, l'esforç no els asusta".
Escola de la fantasia, Gianni Rodari


La novena competència seria la competència emocional.

Al llarg de tot el projecte, en totes les seues etapes i amb tots els col·lectius que han estat implicats hem procurat desenvolupar la capacitat d'empatia per mitjà de l'alteritat. Posar-se en la pell de l'altre, intentar entendre'ls, escoltar-lo, és una de les vies més eficaces per a desenvolupar la competència emocional. Els procesos de creació artística són especialment proclius a posar en pràctica aquestes habilitats que sovint oblidem.

Aquest quadre de Kandinsky sobre els cercles que interactuen entre ells podria il·lustrar gràficament un grup humà en permanent escolta emocional.

Kandinsky_cercles.jpg
Constel·lacions