LA LLEGENDA DELS HUIT SOLS

(Trad. Xinesa - Arranjament: Trencaclosques)

Aquesta narració és de tradició xinesa; és un tipus de narració que intenta explicar fets que es poden observar a diari mitjançant la lògica popular (contes etiològics). En aquest cas, és gràcies al gall que el sol ix cada dia.

Ara fa molt de temps que en la Terra no hi havia ni un, ni dos, ni tres, ni quatre, ni cinc, ni sis, ni set... hi havia huit sols. Estos sols eren molt xicotets i s'entretenien jugant a allunyar-se i acostar-se cap a la Terra; si s'acostaven massa, feia un calor espantós. Feia tant de calor i les temperatures eren tan elevades que no es podia viure: les plantes s'assecaven, els animals patien i emmalaltien, i les persones ja no ho podien suportar més.
Un dia els hòmens es van reunir i van començar a pensar per a trobar una solució; després de pensar i pensar, van prendre una decisió:
-Buscarem un caçador de sols!
No obstant, pareix que no hi han caçadors de sols. Una altra vegada van pensar, van pensar i van pensar i a la fi, van optar per buscar un arquer: el millor del món.
El van trobar. L'arquer va posar un genoll en terra, va tensar el seu arc i va posar una fletxa; es va concentrar i va apuntar cap a on es trobaven els sols. Amb la primera fletxa... Fiu!, va caçar el primer sol. Amb la segona fletxa...Fiu!, va caçar el segon sol... Una tercera fletxa per al tercer sol, una quarta per al quart, una cinquena per al cinquè, una sisena per al sisè, i amb la setena fletxa... Fiu!, el caçador no sols va caçar el setè sol; el huitè es va espantar i ràpidament es va amagar. Va ser pitjor el remei que la malaltia: ara no hi havia cap sol i en compte de fer calor, feia un fred que ho gelava tot.
Tots i totes es van tornar a reunir per a buscar una solució però no van arribar enlloc. Una dona es va acostar als hòmens i els va dir que, tal vegada, el sol ara tenia por d’aparèixer per allà, per si el caçaven a ell també. Era necessari donar confiança al sol. Després del fracàs dels hòmens, els animals van decidir intentar-ho.
El primer animal que ho va intentar va ser una vaca... Muuuuuu!!!! La vaca es va passar tota la nit mugint però el sol no li va fer cas, no va aparèixer.
El segon animal que ho va intentar va ser un mussol... Uhhh Uhhh!!!! El mussol va ulular durant tota la nit però el sol no va aparèixer; més prompte va aparèixer la lluna, que no està gens mal, però era el sol a qui necessitaven.
L'últim animal que ho va intentar va ser un gall... Kikirikí!!!! El gall va cridar tan fort que la cresta se li va posar de color roig,( i és per això que els galls tenen la cresta de color roig). Després d'estar tota la nit cridant, per fi, allà a la llunyania va començar a clarejar el dia. Era el sol que a poc a poc anava apareixent... Ara ja sabeu que si el sol està en el cel és gràcies a aquell gall. Encara hui, els galls continuen donant confiança al sol perquè isca cada dia...
Nota: Cliqueu per descarregar l'arxiu>>>


mandala_vuit_sols.jpg
La llegenda dels vuit sols
mandala_vuit_arbres.jpgmandala_sol.jpgsol.jpg